El projecte
28
page-template-default,page,page-id-28,wp-custom-logo,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

El projecte

ANTECEDENTS:

El dia 2 de juny del 2022, els veïns de la parròquia varen alertar que part de la coberta estava ensorrada. Es tracta d’una part del vessant Nord, concretament la zona de la capella del Sagrat Cor.
Aquesta fallada estructural no és una novetat sinó que fa temps que els serveis tècnics estem alertant alarmats de la greu situació de la coberta del temple.
L’estructura de la coberta de l’església consta de dos nivells. Un nivell amb voltes de pedra i arcs torals que és la que es veu des de l’interior i a la part superior, hi ha tot una complexa estructura de pilars de pedra i estructura de fusta que suporta la telada visible des de l’exterior.
Aquesta coberta s’ha anat reformant puntualment segons apareixien les goteres periòdicament. La darrera reforma important del conjunt es va fer fa 70 anys, amb mitjans molt penosos donada la situació de l’època.
L’any 1992, una nevada considerable va ensorrar part de la Capella dels Dolors. En aquella època, amb l’ajuda de tothom, es va reconstruir la coberta dels Dolors que ara afortunadament està en bon estat.
En aquests darrers anys s’han efectuat obres de manteniment i alguna reparació rellevant. La darrera va ser l’any passat que es va refer la part de coberta de capella del baptisme i capella del remei. També s’ha millorat la coberta de la rectoria que estava molt precària i la terrassa del campanar per evitar filtracions d’aigua.
Simultàniament, els darrers anys s’ha millorat la il·luminació interior i feines de manteniment bàsiques, com eliminacions d’humitats per capil·laritat, etc.
El temple és d’unes grans dimensions i segurament excessiu per la feligresia actual del nostre poble. No obstant és un patrimoni d’un valor extraordinari del qual els camprodonins ens hem de sentir molt orgullosos. La nau central és de les més grans de la demarcació de Girona.
Recordem que aquest temple ha estat per molts camprodonins el lloc en què s’han produït fets i cerimònies transcendentals en la vida de molts de nosaltres.
Els nostres avantpassats varen dedicar uns esforços extraordinaris en aixecar aquestes parets i aquestes voltes que avui gaudim. Crec que la nostra generació té una responsabilitat inexcusable de mantenir aquest patrimoni en bon estat, tant per respecte als nostres avantpassats com per entregar-lo als nostres descendents. Seria lamentable que la deixadesa i desentendre’ns de les nostres tradicions acabessin amb un patrimoni tan nostre.
La crida per la reconstrucció, va dirigida a tothom que senti que Santa Maria és part de la nostra història, dels creients i també dels que consideren que el temple té una importància cívica capital com a element estructurador de la comunitat viva de la Vila de Camprodon.
La crida, però va dirigida sobretot a les Administracions que esperem que ajudin amb les seves capacitats a la reconstrucció.

 

 

CONSELL PARROQUIAL
Agost de 2022

DIBUIXOS ZONA AFECTADA: